En Hjärtsäker Zon skapar trygghet
10 000 personer drabbas varje år av plötsligt hjärtstopp, knappt 1500 överlever.
En hjärtsäkrad zon är ett område där det finns tillgänglig hjärtstartare (defibrillator) och personal eller personer som har utbildats i hjärt-lungräddning (HLR). Syftet med en hjärtsäkrad zon är att snabbt kunna ge hjälp om någon drabbas av plötsligt hjärtstopp, eftersom tidig insats med HLR och defibrillering kraftigt ökar chansen att överleva.
I en hjärtsäkrad zon finns oftast tydligt markerade platser där hjärtstartarna är placerade, och många zoner är anslutna till ett nationellt hjärtstartarregister, så att räddningstjänst och andra kan hitta dem i nödfall.
Vad krävs för att bli en Hjärtsäker Zon?
1. Tillgång till en hjärtstartare (AED)
Det mest grundläggande kravet för att bli en hjärtsäker zon är att det finns en hjärtstartare tillgänglig. En hjärtstartare, även kallad defibrillator eller AED, är en livräddande apparat som kan ge elektriska stötar till hjärtat och därigenom återställa hjärtrytmen vid ett hjärtstopp. Hjärtstartaren måste vara lättillgänglig och placerad på en synlig plats där personal och besökare snabbt kan få tillgång till den vid behov.
2. Utbildning i hjärt- och lungräddning (HLR)
Förutom att ha en hjärtstartare är det viktigt att personalen har genomgått utbildning i hjärt- och lungräddning (HLR). HLR-utbildningen lär deltagarna hur de ska agera vid ett hjärtstopp, inklusive hur man använder en hjärtstartare och utför effektiv bröstkompression. Utbildning ska uppdateras regelbundet för att säkerställa att personalen har aktuell kunskap.
3. Regelbundet underhåll av hjärtstartaren
För att hjärtstartaren ska fungera optimalt vid ett nödläge måste den underhållas regelbundet. Batterier och elektroder ska bytas enligt tillverkarens rekommendationer, och det är viktigt att utföra regelbundna kontroller för att säkerställa att enheten är funktionsduglig. Ett bra underhållsschema minskar risken för att hjärtstartaren inte fungerar när den behövs som mest.
4. Tydlig skyltning och information
En hjärtsäker zon måste vara tydligt markerad. Detta innebär att det ska finnas skyltar som visar var hjärtstartaren finns och att personal och besökare är medvetna om att platsen är hjärtsäker. Det är också bra att informera alla nyanställda och besökare om var hjärtstartaren är placerad.
5. Snabb tillgång till hjälp vid nödsituationer
Ett annat viktigt kriterium för att bli en hjärtsäker zon är att det finns en tydlig plan för hur man ska agera vid en nödsituation. Detta inkluderar att snabbt kunna larma ambulans och starta HLR direkt. Att ha en organiserad och övad plan för nödlägen kan vara skillnaden mellan liv och död.
Låter det intressant?
Att bli en Hjärtsäker Zon kräver planering, utbildning och rätt utrustning, och här kan vi vara din partner. ABC Medical erbjuder helhetslösningar för företag som vill säkerställa att de uppfyller alla krav för att bli en hjärtsäker zon. Fyll i formuläret så kontaktar vi er inom kort.